Boggle är ett sällskapsspel som skapades år 1972 i USA av en amerikan vid namn Allan Turoff. Det är ett så kallat ordspel som går ut på att man ska skapa ord av de bokstäver som syns på ovansidan av ett antal tärningar som ligger i en ask. Spelet kan spelas med två eller fler spelare. Man börjar med att skaka den lilla bricka med 16 tärningar som är själva spelet, alla tärningar har en bokstav på varje sida. När tärningarna har lagt sig till rätta så startar man ett timglas med sand som ska ta tid. Därefter ska man försöka skapa så många ord som möjligt.

Regler

Efter att brickan har skakats om och sökandet efter orden påbörjats så finns det såklart vissa regler att förhålla sig till i spelet. Orden kan skapas genom att använda de bokstäver som ligger horisontellt, diagonalt eller vertikalt. Varje ord måste vara minst 3 bokstäver långt, men de kan vara både i plural och singular. Man får dock inte använda samma bokstav mer än en gång per ord. Varje spelare skriver under spelets gång ned alla de ord som man bildar av bokstäverna. Efter tre minuter är spelet över och alla poäng samt ord ska räknas ihop för att avgöra vem som vunnit.

Olika varianter av Boggle

Det har sedan det första spelet kom ut även producerats andra varianter av detta spel. Exempelvis ”Boggle Junior” och ”Travel Boggle”. Det finns även en minivariant som kan få plats på en nyckelring. Boggle Junior är en mycket förenklad version ämnad för mindre barn och resevarianten Travel Boggle är anpassad för att kunna spelas under en bilfärd. Istället för ett timglas följer det till exempel med ett tidtagarur, man får med små pennor och papper, och locket till asken som man skakar tärningarna i är tillverkat i en mycket mjuk plast så att det inte ska låta så mycket när man skakar själva asken.